Skenerová expedice

Cílem expedování pomocí skeneru je snížení chybovosti při expedici zboží.

Běžně jsou v současné době při expedici v systému Lupa NET položky vybírané ručně expedientem. Ten volí nejen druh zboží, ale rovněž odpovídající šarži (výjimkou je nastavení s automatickým výběrem šarže). Chybovost tohoto postupu je velmi závislá na schopnostech expedienta. Zatímco ho některý zvládne bez sebemenších problému, jiný může tápat už při výběru typu zboží natož při dohledání odpovídající šarže.

Zboží opatřené etiketou se strojově čitelnými údaji o druhu zboží, jeho množství a šarži je možné v rozhraní Rozvozy verze 2 (RII) expedovat přímo sejmutím kódu z této etikety skenerem. Systém Lupa NET načtením kódu přidá do Množství položku s právě načteným kódem a vybere pro něj šarži, která je na etiketě uvedená.

Předpokladem pro skenerovou expedici je označování zboží GS1 čárovými kódy nebo QR kódy s potřebnými údaji ve strojově čitelné podobě. Kódy musí obsahovat:

Snadnější situace nastává u zboží z vlastní výroby, které může být etiketami vhodnými pro skenerovou expedici opatřováno přímo při výrobě. Zboží, které je pouze přeprodáváno, může být rovnou expedováno pomocí skeneru, pokud je označeno vhodnými etiketami už od výrobce (resp. dodavatele). Pokud tak označeno není, musí být pro skenerovou expedici přeetiketováno nebo se toto zboží bude expedovat klasickým způsobem, tedy výběrem typu zboží i příslušné šarže.

Expediční šarže v systému Lupa NET vzniknou u zboží z vlastní výroby v procesu výroby z výrobní šarže. U přeprodávaného zboží musí být použitá šarže do systému vložena, a to buď importem z dokladu od dodavatele (je-li to možné) nebo ručním zadáním podle údajů na dodacím listu. V plánu vývoje je také doprogramování možnosti založení nové šarže načtením kódu z etikety přijímaného zboží (tedy z etikety od dodavatele). Předpokladem samozřejmě je, že dodavatelský kód informaci o šarži obsahuje.

Zdá se Vám tento postup při expedici pro Váš provoz zajímavý?
Chtěli byste se dozvědět ještě více informací o tom, jak to celé rozjet i u Vás?
Kontaktujte nás. Rádi Vám s přípravou a nastavením této funkcionality pomůžeme.